Veelgestelde vragen warmtenet Kersenboogerd
De veelgestelde vragen en antwoorden over het warmtenet Hoorn, Centrumgebied Kersenboogerd zijn op een rij gezet. De vragen zijn verdeeld over verschillende onderwerpen. Bekijk ze hieronder.
Warmtehuisjes Kersenboogerd
Selecteer voor antwoord
Waarom komen er warmtehuisjes in Hoorn Kersenboogerd?
Het warmtenet in de Kersenboogerd bestaat uit een hoofdnet en meerdere kleinere wijknetten. Een warmtehuisje brengt de warmte van het hoofdnet naar het wijknet. De installatie in het warmtehuisje (officiële naam drukreduceerstation) zet de hoge druk van het hoofdnet om naar een lagere druk voor het wijknet. Zo zorgen we ervoor dat de warmte met de juiste druk en temperatuur bij de woningen komt.
Selecteer voor antwoord
Hoe groot is het warmtehuisje?
Het huisje is 3,65 meter breed, 1,2 meter diep en 1,8 meter hoog.
Selecteer voor antwoord
Waarom komt het warmtehuisje juist op de parkeervakken tussen Pergola 16 en 78? Kan dat niet ergens anders?
Een warmtehuisje moet in de buurt staan van het hoofdnet en een wijknet. HVC en gemeente Hoorn hebben samen gekeken naar de beste plek voor de warmtehuisjes in de buurt Patio, Pergola, Prieel. Het eerste warmtehuisje komt op twee parkeervakken tussen Pergola 16 en Pergola 78.
We hebben ook andere plekken in de naaste omgeving van Pergola besproken. In de keuze voor de beste plek houden we rekening met verschillende zaken. Het gebouwtje wordt 3,65 meter breed, 1,2 meter diep en 1,8 meter hoog. En er moet genoeg ruimte om het huisje heen zijn, zodat wij erbij kunnen voor het onderhoud van de installatie. Niet overal is die ruimte beschikbaar. De afstand van het warmtehuisje tot woningen past binnen de vergunning die de gemeente heeft afgegeven voor de aanleg van het warmtenet.
Selecteer voor antwoord
Ik ben het er niet mee eens dat het huisje op de Pergola komt. Kan ik nog bezwaar maken tegen deze locatie?
Voor het plaatsen van het warmtehuisje heeft HVC geen extra vergunning nodig. Het is onderdeel van de aanleg van het warmtenet in Patio, Pergola, Prieel. Je kunt daarom niet in een juridische procedure officieel bezwaar aantekenen tegen het plaatsen van het warmtehuisje op deze locatie.
Selecteer voor antwoord
Op welke plekken in de wijk komen de andere warmtehuisjes?
De gemeente en HVC bespreken samen welke plekken in de Kersenboogerd het meest geschikt zijn om een warmtehuisje te plaatsen. De plekken die we nu op het oog hebben, zijn:
- Lijster, naast het transformatorhuisje van Liander
- Mina Kusemanstraat, op een parkeerplaats achter de winkels
- Betsy Perk, naast het transformatorhuisje van Liander
Deze locaties zijn nog niet definitief.
Selecteer voor antwoord
Wanneer worden de andere warmtehuisjes geplaatst?
Dit is nog onbekend, maar op z’n vroegst vanaf eind 2025.
Selecteer voor antwoord
Produceert het huisje ook geluid?
Het overzetten van de hoge naar de lage druk geeft geluid. Wij vinden het belangrijk geluidsoverlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Daarom heeft een gespecialiseerd bedrijf het huisje geluiddicht gemaakt. Hierdoor wordt het geluid minder. Het geluid ligt tussen de 35 en 40 decibel. 35 decibel kun je vergelijken met fluisteren en 40 decibel met het geluid van een koelkast.
Het geluidsniveau voldoet trouwens aan de wettelijke regels voor het plaatsen van een installatie in een woonwijk.
Selecteer voor antwoord
Als het huisje in de brand vliegt, heb ik dan nog wel verwarming en warm water?
Nee. Op het moment dat het huisje in de brand vliegt, schakelen we het systeem op afstand uit. Daarna kan de brandweer de brand blussen.
Selecteer voor antwoord
Het warmtehuisje staat midden in de straat en iedereen kan er makkelijk bij komen. Hoe voorkomen jullie dat er geen graffiti op komt?
Helaas kunnen we dit niet voorkomen. Als je zelf ziet dat iemand graffiti op het huisje heeft gespoten, kun je dit melden aan de Klantenservice van HVC. Zij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 0800-0700 (optie 2). Of je mailt naar klantenservice@hvcenergie.nl.
Selecteer voor antwoord
Wie maakt het gebouwtje schoon als er graffiti op komt?
Dat doet HVC.
Selecteer voor antwoord
Kan het huisje niet worden ingegraven?
Het is niet mogelijk om het warmtehuisje in te graven. Voor het uitvoeren van onderhoud moeten we bij de installatie binnenin het huisje kunnen komen. Dit lukt niet als het huisje onder de grond zit. Bovendien voldoen we niet aan de veiligheidseisen als we het huisje onder de grond plaatsen.
Selecteer voor antwoord
Het gebouwtje op de Pergola is groen. Kan dat ook een andere kleur krijgen?
De standaardkleur is groen. We kijken of het mogelijk is om tekeningen van kinderen uit de buurt op folie af te drukken. Daarmee pakken we het huisje dan in. Dit is een plan en moeten we nog uitwerken.
Selecteer voor antwoord
Wordt het huisje warm aan de buitenkant?
Nee, de buitenkant van het huisje blijft koud. Als de zon erop schijnt, kan het materiaal van het huisje warm worden. Maar dit komt niet door de installatie in het huisje zelf.
Aansluiting van de woning op het warmtenet
Selecteer voor antwoord
Hoe werkt een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Met dit warme water worden woningen en gebouwen verwarmd. Via een ondergronds leidingenstelsel wordt warm water naar woningen en gebouwen getransporteerd. Om deze zo duurzaam mogelijk te kunnen verwarmen. Het warme water komt van een (duurzame) bron uit de buurt. Bekijk hier de video.
Selecteer voor antwoord
Hoe betrouwbaar is een warmtenet?
Heel betrouwbaar.
Als warmteleverancier moet HVC voldoen aan de leveringsplicht. Deze plicht staat in de Warmtewet, die er speciaal is om consumenten met een warmtenetaansluiting te beschermen. Daarom heeft HVC altijd een extra installatie achter de hand. Deze zogenaamde back-up-installatie schakelt HVC in als de warmtebron in onderhoud is of als er een storing optreedt. Ook kan HVC deze installatie aanzetten als de warmtevraag extreem hoog is. Bijvoorbeeld als het in de winter meer dan 10 graden vriest. Zo garandeert HVC dat je altijd voorzien bent van warmte. De warmtenetten van HVC zijn heel stabiel gebleken en hebben een hoge leveringszekerheid. De afgelopen jaren zijn er dan ook geen grote storingen geweest bij de bestaande warmtenetten.
Selecteer voor antwoord
Is het warmtenet geschikt voor heteluchtverwarming?
Ja, over het algemeen kan een heteluchtverwarmingssysteem worden aangesloten op het warmtenet. De kosten om dit aan te passen voor een aansluiting op het warmtenet verschillen per systeem.
Selecteer voor antwoord
Wordt mijn verwarming en water straks warm genoeg?
HVC garandeert dat het water in de woning minimaal 70 graden is. De temperatuur van een cv-ketel is meestal 90 graden Celsius. Doordat de woning en/of binnenhuisinstallatie worden aangepast, bijvoorbeeld met andere radiatoren of isolatie, is een lagere temperatuur voldoende om de woning te verwarmen. De woning en het warm tapwater worden dus net zo warm.
Selecteer voor antwoord
Moet ik een onderhoudscontract bij HVC afsluiten als ik word aangesloten?
Nee. Bij het verwarmen van een woning via het warmtenet zijn twee partijen actief: HVC en een installatiebedrijf (koopwoning) of de verhuurder van een woning.
HVC zorgt voor:
- de productie en (monitoring van) levering van warmte aan de woning.
- de aanleg en onderhoud van het warmtenet.
- de warmte-unit en warmtemeter (inclusief de verleende service bij een storing) die warmte aflevert aan de binnenhuisinstallatie van de woning.
De warmte-unit in de meterkast is in principe onderhoudsvrij. Eventuele onderhouds- of vervangingskosten van de warmte-unit zijn in de huurprijs (vastrecht) inbegrepen.
Het installatiebedrijf of verhuurder zorgt voor:
- de binnenhuisinstallatie en het installeren ervan (thermostaat, radiatoren/vloerverwarming/convectoren, drukvat, leidingen en kranen).
- het inregelen en afstellen van de binnenhuisinstallatie. Voor een efficiënt werkende installatie is het erg belangrijk dat deze goed is ingeregeld. Een slechte inregeling kan namelijk zorgen voor minder comfort en een hoger verbruik en kosten.
De binnenhuisinstallatie (denk aan de inpandige leidingen en radiatoren, net als in een gasgestookte situatie) is eigendom van de woningeigenaar of verhuurder. Voor het onderhoud hieraan kan de woningeigenaar een onderhoudscontract afsluiten bij een zelf te kiezen installateur. In geval van een huurwoning is dit de verantwoordelijkheid van de verhuurder. HVC is verantwoordelijk voor de leidingen onder de straat, tot en met de warmte-unit. De gehele installatie en leidingen na de warmte-unit is de verantwoording van de woningeigenaar of verhuurder.
Selecteer voor antwoord
Krijgen we een vergoeding voor aanpassing van een kooktoestel?
Samen met de huurdersvereniging De Boog maakt Intermaris een sociaal plan. In dat sociaal plan staan afspraken over het vergoeden van een nieuw elektrisch fornuis/kookplaat. Het sociaal plan is in december 2021 klaar. Dit sociaal plan geldt alleen voor huurders, niet voor huiseigenaren.
Selecteer voor antwoord
Wanneer komt het warmtenet bij mij in de straat?
Het warmtenet wordt nu aangelegd om 1.850 huurwoningen van Intermaris in het centrumgebied Kersenboogerd op aan te sluiten. Bekijk de planning voor de wijk en in welke fases we dit uitvoeren. Bewoners in de omgeving van de werkzaamheden worden ruim van tevoren op de hoogte gebracht van werkzaamheden in de buurt.
Selecteer voor antwoord
Kan ik ook kiezen voor een andere warmteleverancier dan HVC?
Nee, het warmtenet waarop de woningen in Kersenboogerd worden aangesloten is van HVC. HVC zorgt voor de aanleg en het onderhoud van het warmtenet en voor de veilige productie en levering van de warmte aan de klanten. Dat wil zeggen dat HVC de netbeheerder én warmteleverancier in één is.
Om consumenten te beschermen is in 2014 de Warmtewet opgesteld. Daarin is onder andere vastgelegd wat de maximale tarieven zijn die een warmteleverancier in rekening mag brengen bij haar klanten. Deze maximale tarieven worden ieder jaar (eind december) voor het daaropvolgende jaar vastgesteld door de overheid (ACM).
Bekijk de video met uitleg.
kosten
Selecteer voor antwoord
Wat zijn de kosten van een overstap voor een woningeigenaar?
De totale kosten om je woning aardgasvrij te maken hangen sterk af van onder andere het type woning, de locatie van de woning, het bouwjaar, de mate van isolatie en het huidige verwarmingssysteem. Op dit moment zijn alle opties om een woning aardgasvrij te maken kostbaar in vergelijking met de huidige situatie op aardgas.
Om je woning aardgasvrij te maken zijn aanpassingen nodig in en om de woning. Er is onderscheid in kosten te maken tussen:
- Huisaanpassingen (binnen). Denk aan isolatiemaatregelen, het verwijderen van de cv-ketel en de gasaansluiting, elektrisch koken (inclusief, indien nodig, andere pannen) en het eventueel aanpassen van het warmteafgiftesysteem in de woning zoals andere radiatoren of het aanbrengen van vloerverwarming.
- De warmtebron (binnen/buiten). Denk aan het plaatsen van een warmtepomp met bijbehorende installatiewerkzaamheden, of graaf- en installatiewerkzaamheden bij het aansluiten op een warmtenet, en de kosten voor een aansluitbijdrage.
- Het verbruik (vast en variabel). Dit zijn de verbruikskosten voor bijvoorbeeld meer elektriciteit voor elektrisch koken en het gebruik van een warmtepomp, of het vastrecht en het warmtetarief in het geval van een aansluiting op een warmtenet.
Selecteer voor antwoord
Wat zijn de kosten voor de aansluiting op het warmtenet voor een huurder?
De woningbouwcorporatie betaalt alle noodzakelijke aanpassingen die nodig zijn voor de aansluiting op het warmtenet. Alle huurders ontvangen een vergoeding voor een nieuwe elektrische kookvoorziening ter vervanging van de huidige kookvoorziening op gas.
Selecteer voor antwoord
Hoeveel betaal ik straks voor warmte als ik ben aangesloten op het warmtenet Kersenboogerd?
Bij gelijk verbruik blijven de kosten ongeveer gelijk aan de situatie zoals bij gebruik van gas. Als je de woning warmer stookt dan nu, stijgen je verbruikskosten natuurlijk wel. Dit komt omdat het verbruik dan hoger is. Het elektraverbruik zal iets toenemen omdat je elektrisch gaat koken. Huurders van Intermaris kunnen tegen gunstige voorwaarden kiezen voor zonnepanelen waarmee dit kleine extra verbruik ruim gecompenseerd kan worden.
Consumenten zijn beschermd via de Warmtewet, waarin maximale tarieven voor warmte zijn opgenomen. Jaarlijks bepaalt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de maximumprijzen van warmte. Zo kunnen aanbieders van warmte hun prijzen niet opeens onredelijk kunnen laten stijgen.
Selecteer voor antwoord
Krijgen we allemaal een aparte meter? En kan ik mijn verbruik inzien?
Aan de warmte-unit zit een warmtemeter gekoppeld die registreert hoeveel warmte wordt verbruikt en houdt bij:
- de hoeveel kubieke meters (m3) water door de warmte-unit stroomt.
- de aanvoertemperatuur die HVC via het warmtenet aan de woning levert.
- de retourtemperatuur die vanuit de woning terug het warmtenet in stroomt.
Met deze informatie stelt de warmtemeter het energieverbruik in gigajoules (GJ) vast. Het verbruik kan afgelezen worden via de display van de warmtemeter. De HVC Servicekaart met daarop de uitleg hoe dit werkt, wordt met de warmte-unit meegeleverd.
Je krijgt maandelijks van HVC een energierapport. Hierin staat hoe je verbruik zich verhoudt tot soortgelijke woningen en gezinssamenstellingen.
Collectief: In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een collectief systeem. Hierbij is het verbruik centraal geregeld.
aardgasvrij en keuzevrijheid
Selecteer voor antwoord
Moet ik nu aansluiten op het warmtenet Hoorn?
Huurders van Intermaris
Ja. De huurwoningen van Intermaris zijn na 40 jaar toe aan onderhoud. Door ook duurzame warmte te realiseren, kunnen de woningen weer 20 jaar mee. Intermaris voert gesprekken met alle huurders over hun wensen voor de woning, de portieken en binnenterreinen en ook over het warmtenet. Aansluiting op het warmtenet is voor huurders geen keuze, overige aanpassingen in de woning en de openbare ruimte wel.
Woningeigenaren Hoorn
Nee. Voorlopig is er geen verplichting om van het aardgas af te gaan. Als woningeigenaar hebt je volledig zelf de keuze welke duurzame oplossing je kiest. Op termijn kunnen er mogelijkheden ontstaan om aan te sluiten op een warmtenet. Helaas is het op dit moment zo dat, net als andere alternatieven voor aardgas, een warmteaansluiting relatief duur is ten opzichte van de vervanging van de gasketel. Voor woningcorporaties is er wel een substantiële subsidieregeling om hier de lasten te beperken, maar die is er helaas beperkt voor particuliere woningeigenaren.
Selecteer voor antwoord
Waarom eerst een warmtenet in centrumgebied Kersenboogerd?
Kersenboogerd is in Hoorn de wijk die het beste is om te starten met een warmtenet omdat er werkzaamheden gecombineerd kunnen worden. Denk daarbij aan grootschalige verbeteringen in de huurwoningen, openbare ruimte en in de ondergrond. Daarom wordt samengewerkt met het programma Kansen voor de Kersenboogerd. In het centrumgebied Kersenboogerd staan veel gebouwen dichtbij elkaar. Dat maakt dit gebied geschikt voor een collectieve warmtevoorziening. Omdat er veel woning dichtbij elkaar staan is er minder ondergrondse infrastructuur nodig. Dat betekent dat de maatschappelijke kosten laag blijven en corporaties veel woningen gaan isoleren en verbeteren. Ook dat is nodig voordat een woning kan worden aangesloten. We gaan niet in de hele wijk een warmtenet aanleggen. We beginnen bij de corporatiewoningen in het centrumgebied.
Selecteer voor antwoord
Waarom starten jullie met huurwoningen van Intermaris en niet met particuliere woningen?
De Rijksoverheid heeft besloten dat alle woningen en andere gebouwen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Om tot een warmtenet te komen is een lang proces. Het hangt ook af van de aanwezigheid van een ‘startmotor’. Een startmotor is een gebruiker van warmte met veel woningen in bezit, zoals bijvoorbeeld een woningcorporatie. Intermaris is zo'n startmotor in Hoorn. Zo kunnen we starten met een het aardgasvrij maken van veel woningen.
Woningeigenaren kunnen uiteraard meedenken over verandering van hun warmte. Ze worden daar over geïnformeerd via de gemeente. De gemeente doet dit samen met andere organisaties.
Selecteer voor antwoord
Welke aanpassingen moet ik doen in huis om aan te sluiten op een warmtenet?
Woningeigenaren
Om je woning aardgasvrij te maken is de eerste stap Isoleren. In de folder Hoorn over op schone warmte lees je welke stappen je kunt zetten.
Het Duurzaam Bouwloket kan je ook helpen met persoonlijk advies over welke maatregelen je het best kan nemen voor aansluiting op een warmtenet of een andere aardgasvrije oplossing.
Huurders
Voor huurders geldt dat Intermaris de woning geschikt maakt voor het warmtenet. Voordat je woning en buurt aan de beurt zijn krijg je een persoonlijk huisbezoek en een folder van Intermaris.
Selecteer voor antwoord
Ik ben huiseigenaar en ik heb een cv-ketel en/of gaskookplaat die vervangen moet worden, wat kan ik doen?
Er zijn voor alle apparaten die aardgas gebruiken alternatieven voorhanden met grote verschillen in prijs en benodigde aanpassingen. Laat je daarom goed adviseren, door bijvoorbeeld het Duurzaam Bouwloket. Koken op inductie is een goed alternatief. Voor de verwarming van de woning zijn er de al genoemde alternatieven, zoals een warmtenet of een warmtepomp. Ook zijn er mogelijkheden om in kleinere stappen tot een aardgasvrije verwarming te komen zoals met een hybride warmtepomp. Daarbij wordt de cv-ketel ondersteund door een warmtepomp, zodat aardgas alleen nog nodig is voor de momenten dat de warmtepomp de warmtevraag niet bij kan benen.
Tijdelijke warmtevoorziening en duurzame warmtebron
Selecteer voor antwoord
Waarom komt er een gasgestookte tijdelijke warmtevoorziening in Hoorn?
Een warmtenet aanleggen gebeurt in fases. Dat duurt een aantal jaren. De duurzame warmtebron is nog niet klaar voor gebruik. Toch moeten de aangesloten woningen verwarmd worden. Een tijdelijke (gasgestookte) warmtevoorziening zorgt dan voor de warmte. Hierdoor is het mogelijk om woningen en gebouwen alvast klaar te maken voor een duurzame toekomst. Zo’n tijdelijke warmtevoorziening wordt gebruikt totdat de (duurzame) warmtebron klaar is en er voldoende woningen of andere gebouwen aangesloten zijn op het warmtenet.
Voor het warmtenet wordt naar verwachting binnen vijf tot zeven jaar duurzame warmte gebruikt: aardwarmte (geothermie), of energie uit oppervlaktewater (aquathermie). Op dit moment is nog niet besloten welke duurzame bron we gaan gebruiken. Dat hangt af van het aantal woningen en bedrijven dat aangesloten kan worden en welke duurzame bron het beste ligt ten opzichte van de wijk. Tot die tijd wordt de warmte opgewekt vanuit een tijdelijke gasgestookte warmtevoorziening.
Selecteer voor antwoord
Op welke duurzame warmtebron wordt het warmtenet aangesloten?
Voor het warmtenet willen we een duurzame warmtebron realiseren: aardwarmte (geothermie) of energie uit oppervlaktewater (aquathermie). Op dit moment is nog niet besloten welke duurzame bron we gaan gebruiken. Dat hangt af van het aantal woningen en bedrijven dat aangesloten kan worden en welke duurzame bron het beste ligt ten opzichte van de wijk. Tot die tijd wordt de warmte opgewekt vanuit een tijdelijke gasgestookte warmtevoorziening.
Selecteer voor antwoord
Tot wanneer blijft de tijdelijke warmtevoorziening?
Dat hangt af van het aantal woningen en bedrijven dat aangesloten kan worden en welke duurzame bron het beste ligt ten opzichte van de wijk. De 1.850 woningen die nu gepland staan gaan over op een duurzame warmtebron. We hopen het warmtenet voor meer woningen en gebouwen beschikbaar te maken. De warmtebron wordt of aardwarmte (geothermie) bij voldoende woningen (6000 tot 10.000 woonequivalenten) of oppervlaktewater (aquathermie) van het Markermeer. Tot die tijd wordt de warmte opgewekt vanuit een tijdelijke gasgestookte warmtevoorziening. Voor de tijdelijke warmtevoorziening is een omgevingsvergunning voor een periode van zeven jaar afgegeven. Binnen deze zeven jaar is het de bedoeling om de installatie vijf jaar in werking te hebben. Nadat de duurzame bron is aangesloten zal er ook een back-up voorziening nodig zijn op een nader te bepalen locatie.
Selecteer voor antwoord
Is de tijdelijke warmtevoorziening duurzaam?
De tijdelijke warmtevoorziening is gasgestookt en gebruikt helaas nog fossiele brandstof. Omdat deze ‘grote cv-ketel’ modern en efficiënt is, verbruikt deze ongeveer evenveel gas als de cv-ketels van alle woningen samen.
Selecteer voor antwoord
Is de tijdelijke warmtevoorziening veilig?
De installaties die HVC gebruikt, voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze worden ieder jaar geïnspecteerd en zijn maximaal vijf jaar oud. De behuizing van de tijdelijke warmtevoorziening is gemaakt van staal en voorzien van een stevige stalen deur en veiligheidssloten.
Daarnaast wordt de tijdelijke warmtevoorziening standaard voorzien van een hoog en stevig hekwerk met daaromheen een groene haag van coniferen of hedera. Zo zorgen we voor een vriendelijke uitstraling naar de omgeving.
Selecteer voor antwoord
Geeft de tijdelijke warmtevoorziening overlast?
Nee. Er zal geen overlast van geluid, geur of CO2 zijn.
De ‘container’ waarin de installatie staat is volledig geïsoleerd en voldoet aan alle gestelde (veiligheid)eisen en geluidsnormen zoals die bepaald zijn in het ‘Bouwbesluit’ van de Rijksoverheid:
- maximaal 50 dB (decibel) overdag
- maximaal 45 dB ochtend/avond
- maximaal 40 dB ’s nachts
Om te vergelijken: fluisteren is 37 dB, menselijke stem 55 dB en een gemiddelde stofzuiger produceert 75 dB. Uiteindelijk worden de geluidseisen door de gemeente bepaald en opgelegd.
Selecteer voor antwoord
Heeft de tijdelijke warmtevoorziening altijd voldoende capaciteit?
Voorafgaand aan het project is berekend hoeveel capaciteit er nodig is om alle aan te sluiten woningen van warmte te voorzien. Afhankelijk van deze berekening is bepaald hoe groot de tijdelijke warmtevoorziening moet zijn zodat deze ook bij grote warmtevraag en een lage buiten temperatuur voldoende warmte levert.
Selecteer voor antwoord
Waarom is er gekozen voor de locatie naast de Verlengde Lageweg 19?
De redenen dat voor deze locatie is gekozen:
- Dichtbij Kersenboogerd centrumgebied waar het warmtenet wordt gerealiseerd
- Ligging naast bedrijventerrein Verlengde Lageweg op voldoende afstand van woningen
- Dichtbij de benodigde gasaansluiting voor de tijdelijke warmtevoorziening
Overige vragen
Selecteer voor antwoord
Waarom is niet gekozen voor waterstof?
Er is nu geen waterstof beschikbaar waarmee een groot aantal woningen op een betaalbare manier aardgasvrij worden gemaakt. De gemeente Hoorn heeft te weinig oppervlak om zelf waterstof te producten en werkt daarom samen met de regio Westfriesland binnen de Regionale Energie Strategieën aan hernieuwbare gassen. De verwachting is dat waterstof voor de gebouwen pas na 2030 en tegen hoge kosten beschikbaar komt.
Selecteer voor antwoord
Wat gebeurt er met het oude gasnetwerk?
Het gasnetwerk blijft (voorlopig) bestaan. De woningen die worden aangesloten op het warmtenet worden wel afgesloten van het gasnetwerk.
Selecteer voor antwoord
Kunnen kantoorpanden ook worden aangesloten? En scholen?
Ja. Bedrijven, scholen en andere gebouwen kunnen ook worden aangesloten op het warmtenet. Zij kunnen bij interesse contact opnemen met HVC via het contactformulier.